team up40
Basic Fit Obstacle Run
6 juli 2017
Team Up40
OCR EK 2017
17 juli 2017

OCR Series World Finals ’17

team up40

Mijn weg naar het Europees kampioenschap OCR. Wanneer deze begon? Onbewust denk ik eind februari van dit jaar. Ik zag een oproep van Shorombo Mooij van Shobootcamp. Hij had een speciaal OCR Training geschreven en wilde deze testen. Ik schreef mij daarvoor in.

Mij zag je niet of nauwelijks in fitness lopen, ik hou niet van “pompen” ik ben een vechtsporter. Na mijn knie operatie in november moest ik een zeer lange adem hebben van mijn arts om dat weer te kunnen oppakken. Ik wilde niet stil zitten, deze oproep kwam misschien wel net op tijd. Hier begon mijn weg naar het OCR European Championships.

OCR Training Shobootcamp

Het programma omvatte alles wat je als obstakelrunner tegen kan komen. Elke oefening is gebaseerd op een obstakel. Met mijn telefoon in de hand ging ik van oefening naar oefening om mijn online training af te werken, de trainingen varieerde van 45 min tot 1,5 uur.

Na 4 weken van training, zolang duurde de testperiode nl, ben ik in gesprek gegaan met Shorombo en samen hebben we besloten om een doel te kiezen om een keer te vlammen. Normaal als ik een OCR loop, dan loop ik als funrunner of als buddy, maar ik zou dan nu echt gaan vlammen. Samen besloten wij om te kiezen voor de water editie van Strong Viking.

team up40, ocrseries, finals, ocr, obstakelrun

Het doel was gezet en we gingen aan de slag. Het waren intensieve weken van trainingen. Elke dag bezig van plyometrisch kracht en grip training, circuit en techniektraining naar hardlopen en mobilitytraining. Mensen in de sportschool keken mij vreemd aan als ik weer in hun ogen wazige oefening ging doen.
Ik ging ook op mijn voeding letten en in combinatie met de training werd ik al droger, van zwaargewicht vechtsporter naar middelgewicht obstakelrunner, van maatje XXL naar L.

“Het doel was gezet en we gingen aan de slag. Het waren intensieve weken van trainingen”

OCR SERIES

Ik had nog een voucher van Strong Viking ivm mijn tijd als Marshall. Na het inloggen om de eerste startvak te kiezen na het wedstrijdvak om mij zelf te kijken waar ik stond met de training. Ik zag dat het ook mogelijk was om een raceticket voor de OCR SERIES te krijgen, wauw! Deze meteen genomen! Het was tevens de finalerace van deze serie. Nu moest ik echt mijn best doen, er staan ook marshalls langs de lijn en elke fout betekend een penalty!  Met een goed gevoel gingen ik de laatste weken in..

Zaterdagavond met het hele gezin in de camper richting Nijmegen. Naar mijn (team) maatje Eddy-Paul (wie kent hem niet) camper voor de deur geparkeerd. Zo de slaapplaats is geregeld. Jim ook teammember (wie kent de piraat niet) is er ook, en slaap bij Eddy, Erwin (ook Teammemeber) en Ursula komen ook nog gezellig langs. En paar alcoholische drankjes worden bij deze zwoele avond genuttigd en vele onderwerpen hebben die avond weer de revue gepasseerd, van OCRA tot OCRI, van het tragisch ongeval met Gitte (#seeyouinvalhalla) tot de race van morgen.

Raceday

Op tijd uit te veren, even ontbijten, maar OMG! wat stond er veel op tafel. Mirjam dacht zeker dat we met 20 man kwamen eten!! maar goed, Mirjam, het was heerlijk!  We gingen vroeg naar de locatie toe. Jim was Marshall en Eddy is Eddy zoals we Eddy kennen 🙂
Startnummer ophalen, een mooie plek in de schaduw opzoeken waar Bianca en Louisah lekker konden genieten van de dag en van mijn eerste echte race.
Omkleden, verzamelen bij de speciale athlete area van Redbull, Waar Gertjan en Mark Leinster ons toespraken en uitleg gaven over de regels van de dag.
Vervolgens verzamelen in het startvak, hier werd 1 minuut stilte gehouden ivm het tragisch ongeval van Gitte. Dit was een zeer emotionele gebeurtenis, krijg er nu weer een brok van in mijn keel. Iemand uit onze community is tijdens het uitoefenen van haar sport overleden, haar man Mike start met haar startnummer ook in deze OCR SERIES. Tranen staan in mijn ogen. Het was muis stil, maar dan ook echt muis stil, Totale stilte. Zelfs de vogels waren stil, en op dit tijdstip waren er al echt heel veel mensen aanwezig.
En toen was het tijd. De eerst wave met lopers kon gaan starten. Ik startte in wave 2, gelukkig maar, moest mij zelf even na deze minuut stilte even herpakken om mijn focus weer krijgen. We zouden 20 min na de eerste wave starten, maar ivm de hitte is besloten ons na 10/15 te laten starten.

team up40, ocrseries, finals, ocr, obstakelrun

Het was nu “aan” ik stond er nu alleen voor. Niet samen lopen met een ander, niet gezellig praten en geinen, niet geholpen worden of iemand helpen onderweg maar lopen voor wat je waard bent.  Aangewezen op je zelf, dit was het moment waar ik mij zelf moest bewijzen en kon bewijzen tegen over mijzelf en andere in mijn leeftijdscategorie. Waar zou ik staan, hoe breng ik het er vanaf, heb ik mijzelf goed voorbereid?

“Waar zou ik staan, hoe breng ik het er vanaf, heb ik mijzelf goed voorbereid?”

We gingen van start, de eerste 2, 3 km is het zoeken naar ritme  in je looptempo komen, niet te snel van start willen. Het is 19k. Ademhaling onder controle krijgen maar in de hitte valt dat niet mee… Eerste obstakels doemen op. De eerste oogt simpel, maar ook hier kan je fouten maken. Gelukkig neem ik deze goed. Het startveld rekt zich uit, de snelle lopers schieten naar voren, ik ben niet echt een snelle loper, maar ben wel iemand die doorgaat, een diesel zeg maar.
Even warmdraaien en door. Bij sommige obstakels kan ik er een paar inhalen. Mijn eerste penalty kreeg ik bij de hamertrow, hier moet je met een hamer een schild raken op ca 10/15 mtr afstand, een luckyshot moet dit worden. fail!! 20 burpees voor mijn kiezen, mmm niet leuk, maar take it en door…
Een stuk met John de Haan van Team Dutch Adaptive gelopen. Toch een beetje kunnen kletsen, maar hij loopt net iets harder dan mij. Hij nam afscheid van mij na de skiheuvel waar we met 20k zandzak de heuvel op moesten klimmen en weer terug. Maar bij de volgende obstakel haalde ik John weer in. Nu kwam er een lang loop stuk, blik op oneindig en gaan. Vervolgens kwam ik in het gebied waar de technische obstakels aan bod kwamen.

team up40, ocrseries, finals, ocr, obstakelrun

De platium rig, ik wilde hier te snel door heen net voor het einde tikte ik de grond aan. BAM! mijn 2e penalty een extra lus met een jerrycan van 25kg lopen. Op naar de dubbele rig dwz rig met ringen, stuk lopen met zandzak die je onder het prikkeldraad mee moet nemen daarna over een obstakel heen tillen. De balken die hoger en hoger werden, en elke keer moest de zandzak van 20/25 k er ook overheen. Daarna door rioolbuizen heen kruipen met je “nieuwe beste vriend”.  Om vervolgens weer een rig met pegboard en de wokkel of worm te doen.
De rig ging goed, kruipen ook, balken ook en de buizen ook. Daarna weer een rig met pegbord en de wokkel. Pegbord is een dingetje waar ik op moet trainen soms lukt ie en soms niet. Nu dus niet, ik kreeg de stokjes er niet gemakkelijk eruit en verzuring in mijn armen deed mij de das om. Als “straf” nogmaals een rondje met je beste vriend lopen. Kruipen onder het prikkeldraad, over de balken en door de buizen. Dit koste veel tijden en kracht dus energie. Ik heb in deze ronde wel lopers veel ingehaald. Ik ben wat langer en kracht was het probleem niet, ik had nog wat over blijkbaar…

“De ovale ringen, eerste tweede gingen goed en bij de derde ring ging het mis. Klote! weer een penalty”

team up40, ocrseries, finals, ocr, obstakelrun

Het eindobstakel kwam in zicht, dit was een obstakel die in 3en was opgedeeld en zeer Ninja warrior-achtig obstakel was. Als eerste de flying monkeybar, YES gelukt! Daarna bewegend platen, waar je onder moest hangen. Deze waren door de zon zeer heet, maar YES deze ook genaild! De ovale ringen, eerste tweede gingen goed en bij de derde ring ging het mis. Klote! weer een penalty. Dit keer met volle jerrycan (wie verzint dit toch) door het mulle zand, onder een net door en weer terug. Daarna de walhallasteps de finish 3x klimmen en yes gefinisht…

Gefinisht

WoW WAT een race. Wat ben ik trots op mij zelf, dat ik “maar” 3 penaltys moest nemen. Was ik kapot, ja en nee! Gelukkig heb ik een aardige conditie opgebouwd. Door de training ook (meer) kracht. Aangezien ik streed in mijn leeftijdsgroep moest ik een paar dagen afwachten voor de uitslag. Er was nu ruimte voor Elite lopers. De nummers 1, 2 en 3 bij de heren en dames, maar wat zijn die gasten snel.. toppers zijn het! Respect hoor!
Mooie ceremonie  met prijs uitreiking, en dan zie je toch dat de sport aan het groeien is, en wat voor hechte community het is. Echt mooi om te zien.

Na een paar dagen komt de uitslag, van de 43 deelnemers waar ik mee startte, was ik overall 19e geworden, en in mijn leefttijdscat. 1e!
Oke, er waren maar 2 deelnemers in mijn klasse maar toch 🙂 ik vond het erg gaaf om hier aan deel te nemen.

Dit was het eerste deel van mijn weg naar het EK.

Ron Ranzijn

Comments are closed.