Team Up40
Trail Sierra De Segura
4 oktober 2017
Pim Brouwers “lopend” tijdens Strong Viking Brother
13 november 2017

Spartan Race Nederland

team up40

Op zaterdag 21 oktober 2017 was het eindelijk zover. De 1ste Spartan race in Nederland. Deze werd georganiseerd in IJmuiden. Helaas was hier nog geen trifecta mogelijk maar een Super, Sprint en Junior stonden op het programma.

Startbewijs

Heel OCR minnend Nederland en veel deelnemers van over heel Europa waren aanwezig. Uiteraard waren de Uppies met veel leden aanwezig. Ik zelf zou de Super en de Sprint doen, echter uit voorzorg voor blessures heb ik de Super niet gedaan om tijdens de Sprint als buddy van Rick Geurtsen van de Dutch Adaptives mee te kunnen lopen.
Al heel vroeg aanwezig om de startbewijzen op te halen, er stond een lange rij maar deze liep vlot door. Dat was maar goed ook, het was fris, het waaide en de regen was ook gearriveerd. Na deze bui klaarde het op en was het op het zandstralen van de harde wind na een prachtige dag. Tijdens het wachten al heel veel bekenden gezien en gesproken. Nadat iedereen zijn startbewijs had, elkaar opgezocht en klaarmaken voor de start.

team up40

Spartan super

Erwin, Petra en ik sloegen deze over en konden de andere Uppies gaan aanmoedigen. De eerste keer dat we de Uppies terugzagen was op het strand waar een Slimline overwonnen moest worden. Hier moesten zeer veel deelnemers al 30 burpees gaan doen omdat ze het obstakel niet haalde. Vanaf daar volgde een aantal muurtjes waar je overheen en onderdoor moest. Vanaf daar volgde het touw klimmen en een korte passage in de duinen en vervolgens het strand weer op.
Hier zijn we de deelnemers een tijdje uit het oog verloren.
Zoekend naar een goede plek om de deelnemers weer op te vangen kwamen we uit bij de Schuine muren met kettingen en handgrepen. Hier kon Erwin meteen even oefenen.
Daar zeker een uur gestaan. Heel veel foto’s gemaakt en de vele bekenden aangemoedigd. Als eerste Uppie komt Robert Brouwer in beeld. Wat een klasbak. Hij haalt meteen zijn kwalificatie binnen voor het EC en WK in zijn leeftijdscategorie.  De 2e Uppie die voorbij komt is John van Wilgen, het is zwaar maar hij heeft plezier. En dan ineens zien we tussen het groen van de duinen, de voor iedereen bekende Uppie vlag. De eerste groep van de uppies komt eraan. We zien dat de groep niet meer helemaal compleet is maar dat mag de pret niet drukken.
Ze passeren de schuine muren en Erwin en ik proberen ze vanaf daar te volgen tot aan de finish. De diverse obstakels volgen elkaar hier snel op. Aangekomen bij het speerwerpen, waar door een hoop mensen nog wel op getraind mag worden. Burpees, burpees en nog meer burpees.
Vanaf daar is het een slotronde op het finish terrein met veel verschillende obstakels. En dan als slot gaan de Uppies met aanhang hand in hand met een sprong over het vuur. Een mooie medaille erbij.

team up40

Spartan Sprint

Inmiddels zijn er, gedurende de Super race meerdere Uppies bijgekomen die met de Sprint gaan starten. Ook Alexander Vercoelen is voor het eerst aanwezig in ons mooie Uppieshirt. Een beetje chaotisch om iedereen weer bij elkaar te krijgen maar ook dat obstakel wordt overwonnen. We spreken af dat we rond de klok van 2 uur gaan starten.
Ook Rick is inmiddels gearriveerd met een complete cameraploeg. Rick is lid van de Dutch Adaptives en hij wordt al een tijdje gevolgd door deze filmploeg. Meteen op maandag staat er dan al een kort filmpje met interview in de IJmuider Courant. (klik hier om deze te bekijken) Ook tijdens de Spartan Sprint gaan er opnamen gemaakt worden. Ik zelf krijg hiervoor een Go-Pro mee op mijn hoofd om beelden tijdens de race vast te leggen. Al snel staan we in het startvak en na een korte warming up gaan wij ook van start.
We lopen met een grote groep en al snel volgen de eerste obstakels, we hebben afgesproken dat we met z’n allen samen zullen lopen. De sprint is een verkorte versie van de Super. Als groep hebben we de grootste lol en maken wij er een groot feest van. We gaan dan niet snel maar we halen alle obstakels. Ongeveer halverwege pauzeren we voor Rick zodat hij zich even kan verzorgen. Uiteraard was mijn CrossXvest gevuld met gewicht en speciale versnaperingen voor onderweg…….
We gaan weer door en komen in de duinen bij een Spartaans obstakel. Een enorme ketting die we een stuk door de duinen mogen dragen. Dat ding is best zwaar. Opper Spartaan Jim geeft goede tips hoe je deze ketting het best kan dragen. Hierdoor zijn we snel klaar en kunnen we naar de bunkers, er doorheen en overheen en dan naar het speerwerpen, je kan al raden wat er moest gebeuren, burpees voor een aantal van ons. Ook voor Rick maar dat is niet erg, onze slogan #wetakecare treed hier in werking. Met z’n allen doen wij die burpees zodat we ook hier snel klaar zijn. Vervolgens de laatste obstakels richting de finish. Dit ging helaas niet zo snel want hier had de cameraploeg tijd nodig om alles goed in beeld te krijgen. En dan na een korte race ook hier met de hele groep de sprong over het vuur en die Sprint medaille in ontvangst nemen. Wat een topdag.

team up40

De eerste Spartan Race in Nederland zit erop. Na afloop gaan we met een kleine groep nog een borrel pakken bij Katja die letterlijk om de hoek woont.

Review

Al met al een mooi debuut voor Spartan. De organisatie heeft mooi werk geleverd. De vrijwilligers waren enthousiast. Ook de locatie was prachtig. Minpuntje na de finish van de sprint, helaas geen drinken meer,alleen nog een paar banaantjes. Links en rechts hoorde ik wel wat geluiden van deelnemers die er meer van verwacht hadden. Ook werd de term trailrun nog al eens genoemd door de deelnemers.

Ik persoonlijk denk dat we in Nederland erg verwent zijn met grote OCR’s. De prijs in verhouding tot de run zelf, is in mijn ogen wel, best pittig.
Spartan heeft al aangegeven volgend jaar weer naar Nederland te komen om nieuwe races te organiseren. Ik ben daar blij mee en hoop volgend jaar weer mee te doen.

Voor de complete fotoreportage klik hier.

Eddy,

Comments are closed.